Hulp voor vluchtelingen in Griekenland

Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor geweld en onderdrukking en wagen de oversteek naar Griekenland. Dagelijks komen ongeveer 1.500 vluchtelingen aan op de Griekse kusten, dit zijn vooral grote gezinnen en jonge mannen uit door oorlog verscheurde landen zoals Syrië, Irak, Eritrea, Pakistan en Afghanistan en neemt ook het aantal aan politieke vluchtelingen uit Turkije toe.

Volgens de actuele cijfers bevinden er zich momenteel 65.000 vluchtelingen in Griekenland. Veel mensen zijn gescheiden van hun families die al eerder naar andere landen binnen Europa zijn vertrokken. Vluchtelingen moeten in tijdelijke kampen verblijven waar de omstandigheden zeer slecht zijn. Er zijn lange wachtrijen voor eten en drinken. Kinderen zijn ongeschoold en hun ouders kunnen geen werk krijgen. Velen raken getraumatiseerd en lijden aan emotionele stress en zien geen verbetering van hun omstandigheden in de nabije toekomst. Hun toekomst en die van de anderen die op dit moment in Griekenland verblijven is onzeker; ze weten niet of ze worden teruggestuurd of dat ze verder mogen reizen.

Een grote groep van deze vluchtelingen bevinden zicht in Athene en omgeving. Eilanden als Lesbos en Kos kunnen de stroom vluchtelingen niet meer aan. De registratie en verwerking van asielaanvragen is overbeladen en verloopt zorgwerkkend, zowel op de eilanden als op het Griekse vasteland. Een uitdaging voor de hulporganisaties en lokale organisaties om voldoende onderdak, eten en drinken en sanitaire voorzieningen te realiseren, voor de aanhoudende stroom vluchtelingen. Vluchtelingen in Griekenland zoeken wanhopig naar manieren om de maanden door te komen.

Het belang om de situatie voor asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland te verbeteren.

In Athene kijkt de migratiecrisis je recht in het gezicht. Mensen belanden in overvolle kampen met beperkte bewegingsvrijheid en in sommige gevallen op straat, waardoor mensen aan hun eigen lot worden overgelaten. Hulporganisaties zetten alles bij alles om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen. De nood is enorm. Samen voor elkaar? Help mee!